13 Ocak 2011 Perşembe

Yeşil Kart nedir?

Yeşil Kart nedir?

Hayaliniz hep özgürlükler ve fırsatlar ülkesi Amerika'da yaşamaktı veya Amerika'ya öğrenim görmeye gittiniz ancak öğreniminiz bittikten sonra da Amerika'da yaşamak istiyorsunuz. Amerikalı değilseniz ve yeşil kartınız da (green card) yoksa eğitiminizi veya işinizi tamamladıktan sonra Amerika'yı terk etmek zorundasınız. O halde yapmanız gereken ilk iş nasıl yeşil kart (green card) sahibi olacağınızı öğrenmektir.

Yeşil Kart (Green Card) Nedir? Kafanızın karışması çok normal zira çok sayıda anlaşılmayan terim var. Ama en temel konuları açıklamaya çalışalım. Aşağıdaki dört kişiden biri iseniz;

      1. Amerika'ya daha önce hiç gelmemiş bir yabancısınız.
      2. Amerika'da geçici bir süre kalmak için vize aldınız (eğitim veya iş gibi..)
      3. Amerika'da sonsuz süreyle yaşama hakkınız var, yani göçmensiniz. Bu durumda Amerika vatandaşlarının sahip olduğu bir çok hakka sahipsiniz demektir.
      4. Amerika vatandaşısınız.

Eğer birinci kategoriye dahilseniz endişelenmeye başlamadan önce vizeye ihtiyacınız var. İkinci kategoride iseniz ve Amerika'da sürekli yaşamak istiyorsanız o halde yeşil kart (green card)'a ihtiyacınız var. Yeşil kart Amerika hükümeti tarafından verilen ve kişiye Amerika'da sürekli yaşama hakkı veren bir belgedir. Üçüncü kategoriye dahilseniz zaten yeşil kartınız var demektir. Kısaca ikinci kategoridekiler yeşil kart sahibi olmayı isterler, üçüncü kategoridekiler ise zaten yeşil karta sahiptirler. Üçüncü kategorideki yeşil kart sahipleri ile dördüncü kategorideki Amerikan vatandaşları arasındaki farklar ise; Amerika vatandaşları oy kullanabilir, asla sınır dışı edilmezler ve Amerikan hükümetinin sağladığı bir takım imkanlardan faydalanabilirler. Yeşil kart almanınsa ancak üç yolu vardır. Amerika'daki bir iş veren sizin sponsorunuz olursa (yani sizi iş yerine eleman olmanız için davet ederse), yeşil kart kurasına katılır ve kazanırsanız ve son olarak da ABD vatandaşıyla evlenirseniz. Bu üç durumun dışında göçmen olmanın yani yeşil kart sahibi olmanın başka yolları da vardır. Mesela Amerika ekonomisine çok fazla katkıda bulunacak bir yatırım yapmanız gibi...


YEŞİL KART (GREEN CARD) KURASI DV-2009

Amerika Birleşik Devletleri her yıl dünya çapında 55,000 adet Yeşil Kart (GreenCard) dağıtmaktadır.

Green Card kurası nedir?

Yeşil kart çekilişi, ABD'deye göç verenler ülkeler dışında ülke insanlarına göç imkanı sunmak amacıyla 1996 yılında hazırlnamıştır. ABD hükümeti bu çekilişle ülke nüfusunu çeşitlendirme gayesi taşımaktadır. ABD, her yıl düzenlediği DV programı ile 50,000 kişiye (göç verme oranı düşük ülkeler tercih edilmek üzere) daimi ikamet izni verir. DV vizesi için talihliler bilgisayarla yapılan bir çekilişle belirlenir.

Yeni bir düzenleme ile 2003 yılından itibaren yeşil kart başvuyruları yalnız internet üzerinden yapılmaktadır.

2009 çekilişine katılmak için www.dvlottery.state.gov adresinde Electronic Diversity Visa Entry Form (EDV Entry Form) doldurarmak gereklidir. Başvuru formuna erişim 3 Ekim tarihinden itibaren mümkün olacaktır.

Bu yıldan itibaren müracaatçılar online başvuruşarına kendileri ve aile bireyleri için dijital fotoğraf ekleyecektir. Fotoğrafların özellikleri aşağıdaki gibi olmalıdır:

    * Fotoğraf Joint Photographic Experts Group (JPEG / JPG) formatında olmalıdır.
    * Fotoğraf renkli (color) yada gri ton (grayscale) olmalıdır; tek renk (monochrome) (2 bit renk derinliği/2-bit color depth) fotoğraflar kabul edilmez.
    * Yeni bir dijital fotoğraf çekilecekse yatay 320 piksel, dikey 240 piksel çözünürlükte olmalıdır. Renk derinliği ise 24 bit renkli (24-bit color), 8 bit renkli (24-bit color) yada 8 bit siyah beyaz (8-bit grayscale) olmalıdır. Yalnız 320x240 çözünürlük kabul edilecektir.
    * Baskı fotoğraftan tarama yapılacaksa ebatları 2 inçe 2 inç (50mm x 50mm) kare olmalıdır. 150 dpi çözünürlük ve 24 bit renkli (24-bit color), 8 bit renkli (24-bit color) yada 8 bit siyah beyaz (8-bit grayscale) renk derinliğinde taranmalıdır.
    * Kabul edilen azami resim büyüklüğü atmış iki bin beş yüz bayttır (62,500 bytes).

Başvuru şartları

Green Card çekilişine katılabilmek için iki temel şart mevcuttur:

    * Başvuru sahibi kuraya katılabilen ülkelerden birinin yerlisi olmalıdır.
    * Başvuru sahibi eğitim yada öğrenim şartlarından birini taşıyor olmalıdır.

Uygun ülkelerden birinin yerlisi (native) olmak: Bu genel olarak başvuru sahibinin doğduğu ülke anlamına gelir. Ancak, başvuru hakkı olmayan bir ülkede doğan kişi eşi uygun bir ülkede doğmuşsa eşinin doğduğu ülkeyle başvurabilir. Ayrıca bir kimse başvuruların kabul edilmediği bir ülkede doğmuş ancak ebeveyninin hiçbiri burada doğmamışsa onlardan birinin milliyetini alabilir.

Çekilişe katılamayacak ülkeler:
Çin, Hindistan, Pakistan, Filipinler, Güney Kore, Vietnam, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Haiti, Jamaika ve Meksika, Kanada, İngiltere (Kuzey İrlanda katılabilir.)

Eğitim yada öğrenim şartları:
Başvuru sahibi lise mezunu veya dengi olmalı YADA son beş yıl içerisinde iki yıllık eğitim yada tecrübe gerektiren bir meslekte iki yıl çalışmış olmalıdır.

Bu şartları taşımayanlar çekilişe katılmak üzere başvuruda bulunamazlar.

Belirlenen başvuru tarihi içerisinde gönderilmeyen (öncesinde veya sonrasında) başvurular değerlendirmeye alınmaz. Postadan doğacak gecikmeler mazeret teşkil etmemektedir.

Kurada isminiz çıktığı takdirde, hem kendiniz ve eşiniz, hem de 21 yaş altındaki çocuklarınız için daimi yerleşim vizesi yani "Yeşil Kart" almaya hak kazanmış olacaksınız. Bu kart size, yasal bir şekilde Amerika'da yaşama ve çalışma hakkı tanıyacaktır.

    * Amerika Birleşik Devletleri'nde hayat boyu oturma, çalışma ve ABD'ye serbestçe giriş-çıkış iznine sahip olursunuz.
    * Amerikan vatandaşlık haklarından birçoğuna sahip olursunuz.
    * Beş sene sonra tam vatandaşlık başvurusu yapabilirsiniz.
    * Amerikan Devlet üniversitelerine burs başvurusu yapabilirsiniz.
    * Amerikan Devlet daireleri dahil her yerde çalişabilirsiniz.
    * A.B.D.'de işyeri açabilirsiniz.


AMERİKAN VATANDAŞI İLE EVLENME


Eğer yeşil kart kurasını kazanamayacak kadar şanssızsanız, evlenin. Sizi işe alacak bir işveren bulamayabilirsiniz veya yeşil kart kurasını kazanamamış olabilirsiniz zira başvuranların ancak 1/160'i şanslı. Geriye sadece evlenme seçeneği kalıyor. Kuraya katılmak daha kolay gibi görünmesine rağmen hayatınızın geri kalan kısmını bir oyunun ellerine teslim etmeyin. Evlenirseniz şans mefhumunu ortadan kaldırmış olursunuz. Yapmanız gereken şey sadece bir yanki bulmak ve onunla evlenmek. Ve Amerikada'sınız. Elbette bu kadar kolay değil ama diğer yöntemler kadar da karmaşık değil. Eğer Amerikan vatandaşı ile evli iseniz eşinizin sürekli göçmen olabilmeniz için size 'sponsor' olması gerekiyor. Bunun için ilk adım eşinizin Form I-130 "Petition for Alien Relative" doldurmalıdır. Bu konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi Fiance & Marriage Visas: A Couple's Guide to U.S. Immigration kitabında bulabilirsiniz.

I-130 formunu teslim ettikten sonra INS durumunuzu araştırabilir, zira aptal değiller. Sizin ve eşinizin gerçekten evli olduğunuzdan ve aynı evde yaşadığınızdan emin olmak isterler. Gerard Depardieu ve Andie MacDowell'ın rol aldıkları Green Card filmini izlerseniz nasıl bir araştırma yaptıklarını öğrenebilirsiniz. Şayet eşinizin başvurusu kabul edilirse bundan sonra 'yabancı' statünüzü kanuni göçmen şeklinde değiştirmek için Form I-485, "Application for Status as Permanent Resident" doldurarak başvurabilirsiniz. Ama I-130 başvurunuzun onaylandığına dair belgeyi eklemeyi ihmal etmeyin. Statüsünü değiştirmek için başvuran herkesle bire bir görüşme yapılır. Şayet başvurunuzu belgelerinizin fotokopileri ile yaptıysanız, orijinallerini birebir yapacağınız görüşmeye götürmek durumundasınız. Elbette pasaport ve I-94 formunu da "Arrival-Departure Record," (havaalanında göçmenlik bürosu tarafından pasaportunuza zımbalanan beyaz kart) yanınızda götürmelisiniz. INS görevlilerini mutlu bir evliliğiniz olduğuna dair ikna ettiğiniz taktirde yeşil kartı aldınız demektir.


SPONSOR İŞVEREN BULMA


Yeşil kart kurasına katılmadıysanız veya Amerikan vatandaşıyla evlenmediyseniz göçmen olmanın en mantıklı yolu iş vereninizin size sponsor olmasıdır. Öncelikle kendisi için çalışmanızı isteyen ve size yardım edecek bir iş verene ihtiyacınız var. Bu yöntemle yeşil kart sahibi olmanız için üç adım takip etmeniz gerek; Çalışma İzni Başvurusu (Labor Certification Application), Göçmenlik Dilekçesi (Immigration Petition) ve Statünün Değiştirilmesi (Adjustment of Status). Birinci adım yaklaşık altı ay sürer, ikinci adım yaklaşık üç ay ve üçüncü adım ise yaklaşık bir yıl sürer. Ama bu süreler gitmeyi düşündüğünüz bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Mesela California, Texas veya Florida'da gecikme daha fazla, Iowa'da kısa olabilir. Ama şundan emin olun ki Amerika'da çalışmaya başlayabilmeniz için ilk iki adımı yerine getirmiş olanız şarttır.
Çalışma İzni Başvurusu (Labor Certification Application)

İlk olarak US Department of Labor ("DOL")'a çalışma izni almak için başvurmalısınız. Bu resmi sertifikayı almanız, çalışacağınız bölgeye, o bölgede size ihtiyaç olup olmadığına, sizin o iş için yeterliliğinize ve istekliliğinize bağlı olarak verilir. Ayrıca Amerika'da çalışıyor olmanız, sizinle aynı konumda çalışan her hangi bir Amerikan işçisinin maddi gelirini ve çalışma koşullarını olumsuz yönde etkilememelidir. Yani Amerikan hükümeti her zaman önceliği kendi vatandaşlarına verir. Şayet Amerika'da çalışmaya başlamanızla Amerikan işçilerinden biri işini kaybedecekse bu durumda sertifika almanız pek mümkün olmaz. Diğer bir husus ise, şayet iş vereniniz size, sizinle aynı işi yapan Amerikan işçilerinin aldığından daha az maaş verecekse bu durumda da sertifika almanız mümkün olmaz. Başvuru iki kısma ayrılmış toplam altı sayfalık başvuru formundan oluşur, Form ETA 750. Formun birinci bölümü, size yapılan resmi iş teklifini, bu işin bünyesindeki görev ve sorumlulukları ve bu iş için sahip olmanız gereken minimum özellikleri anlatan bölümleri içermelidir. Başvurunun ikinci kısmı ise sizin özelliklerinizi içermelidir. Özellikle eğitim geçmişiniz ve iş tecrübeleriniz konusunda detaylı bilgiler vermelisiniz. Bu üç adımdan en önemli olanı budur. Belgeleri tam olarak tamamlayabilmeniz için gideceğiniz eyaletin göçmenlik prosedürü hususunda uzman birinden yardım almalısınız, mesela bir avukattan. Ama avukat ücreti 1500$ gibi yüksek bir rakam olursa şaşırmayın. İddialı bir başvuru, söz konusu işi sadece sizin yapabileceğinizi anlatmalıdır. Şayet iş vereniniz kendisi için çalışmanızı çok istiyorsa avukat ücretini işvereninizin ödemesini de talep edebilirsiniz. Başvurunuzu tamamlamak için başvuru formunun yanına özgeçmişinizi, transkriptlerinizi ve sertifika gibi belgelerinizi eklemeyi ihmal etmeyin. Amerikan hükümeti başvurunuzu aldıktan sonra iki şekilde değerlendirmeye tabi tutabilir. Birincisi üç yıla kadar uzayabilen bir prosedürdür. İkincisi ise üyeleri azaltmak anlamında 'reduction of recruitment' ya da kısaca RIR denen hızlandırılmış bir prosedürdür ve en fazla altı ay sürer.
Göçmenlik Dilekçesi (Immigration Petition)

Şayet DOL Çalışma İzni başvurunuzu red ederse başvurunuz burda sona erdi demektir. Şayet başvurunuzu onaylarsa bundan sonra ikinci adıma yani Göçmenlik Dilekçesi prosedürüne geçebilirsiniz. Bu sefer dilekçe ve belgelerinizi INS'ye (Immigration and Naturalization Service) vermeniz gerekiyor. Ayrıca doldurmanız gereken Form I-140 için konusunda uzman bir de avukat tutarsanız şansınızı artırmış olursunuz. Bu formla birlikte çalışma izninizi ve 115 US$'ı INS'ye verin. Bu durum çok fazla uzman yardımı gerektirmediği için avukat için ödeyeceğiniz miktar 250 US$ gibi küçük bir rakam olabilir. Avukatın yapacağı işlemleri kendiniz de yapabilirsiniz ama kendinizi riske atmamanız için avukat tutmanızı tavsiye ederiz. Başvurunuzun INS'de değerlendirilmesi en fazla 3 ay sürer.

Statünün Değiştirilmesi (Adjustment of Status)

Üçüncü adım ise, eğer geçici göçmen iseniz (geçici işçi veya öğrenci vizesi ile ABD'ye gelmişseniz) statünüzü devamlı göçmen şeklinde değiştirebilmeniz içindir. Yine başvuru için Form I-485 gerekmektedir. Başvurunuzun INS tarafından değerlendirilmesi bir yıl sürebilir. Yine belgeleri kendiniz de tamamlayabilirsiniz. Ancak bir avukat tutmanız daha garantili olacaktır. Sizin de gördüğünüz gibi asıl uğraştırıcı olan kısım ilk adım yani çalışöa izni başvurusudur. Şayet bu başvurunuz onaylanırsa gerisi otomatik olarak gelir. İşvereniniz sponsorunuz olmak için çok istekliyse altı ay gibi kısa bir sürede statünüzü değiştirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder